Körkort steg för steg

Bil kör på en landsväg

Så går det till att ta körkort

 • Steg 1

  Det första som krävs för att få börja köra bil, är ett körkortstillstånd. Du måste ha fyllt 16 år för att kunna ansöka om körkortstillstånd för B-körkort. Tillståndet kräver att du genomför ett syntest. Detta för att säkerställa att din syn är tillräckligt bra för att övningsköra. Använder du glasögon kan Transportstyrelsen kräva att du endast får köra bil med glasögon eller kontaktlinser. Hos oss kan du genomföra syntestet, drop-in under våra öppettider. Du behöver även fylla i en hälsodeklaration för att säkerställa att inga hälsorelaterade problem kan uppstå när du kör. Vi hjälper dig gärna med att skicka in ansökan när du besöker oss. Läs mer eller ansök om körkortstillstånd här.

 • Steg 2

  När du fått ditt körkortstillstånd har du tillåtelse att börja övningsköra. Du kan välja att skriva in dig hos en trafikskola eller om du vill börja övningsköra privat. För att börja köra med en privat handledare behöver ni båda gå en introduktionsutbildning för att få tillstånd till detta. Introduktionsutbildning har vi på helger, kontakta oss för bokning. Din handledare behöver även ansöka om handledarskap för att få lära dig att köra bil. Läs mer och ansök om handledarskap här.

 • Steg 3

  Nästa steg är riskutbildning 1. Detta är ett obligatoriskt moment som måste genomföras för att få göra teoriprov och körprov. Utbildningen är teoretisk och handlar om sömn, alkohol, droger och andra risker i trafiken. Riskettan har vi på söndagar, kontakta oss för bokning.

 • Steg 4

  Du väljer själv om du vill övningsköra till största del privat, på trafikskolan eller om du direkt vill boka en intensivutbildning. Självklart rekommenderar vi att komplettera den privata körningen med några körlektioner innan ditt förarprov, oavsett vilket upplägg du väljer. Mer info om att ta ditt körkort snabbt hittar du här.

 • Steg 5

  Under utbildningen hos oss genomgår du en utbildningsplan tillsammans med din trafiklärare där ni steg för steg ökar svårighetsgraden för varje moment. Till en början är det mycket fokus på enklare manövrering så att du på ett säkert sätt kan hantera bilen och dess funktioner. Där efter får du testa på att köra i olika miljöer. Ni börjar på mindre vägar med lite trafik, för att sedan gå vidare till att köra i stadsmiljö, på landsväg och motorväg. Våra lärare pratar svenska, engelska, kurdiska, arabiska och turkiska.

 • Steg 6

  När du kommit tillräckligt långt och känner dig bekväm bakom ratten, bokar vi in riskutbildning 2, även kallad halkbanan. Detta är den praktiska delen som är obligatorisk för att få göra teoriprov och körprov. Detta moment är mycket viktigt för att lära sig om hur man hanterar bilen och agerar vid halt väglag. Halkan har vi på söndagar, man kan göra både riskettan + risktvåan samma dag hos oss. Kontakta oss för bokning.

 • Steg 7

  Det är viktigt att komma igång med studierna i god tid. Vi rekommenderar att du kombinerar körningen med teorin, då du lär dig mycket av det teoretiska när du är ute och kör praktiskt. Hos oss erbjuder vi teorimaterial i form av böcker och även en digital teori-app. Vi har teorimaterial på svenska, engelska, arabiska, kurdiska och persiska.

 • Steg 8

  När du pluggat ordentligt och genomfört båda riskutbildningarna, bokar du in ett teoriprov hos Trafikverket. Har du bokat en utbildning hos oss sköter vi bokningen av teoriprov. Provet genomförs hos Trafikverket. Har du inte svenska som modersmål finns det möjlighet att boka teoriprovet på andra språk.

 • Steg 9

  När du fått godkänt på ditt teoriprov har du tillåtelse att genomföra ett körprov. Du har 4 månader på dig att klara körprovet innan teoriprovet blir ogiltigt. Har du bokat en utbildning hos oss sköter vi bokningen av körprov. Uppkörningen gör du på Trafikverket. Det är mycket viktigt att du är helt färdigutbildad innan du genomför ditt körprov. Som en extra trygghet gör du körprovet med samma bil som du övningskört med hos oss om du kört hos oss.

 • Steg 10

  När du blivit godkänd på ditt förarprov, har du äntligen tagit ditt körkort. Stort grattis! Under tiden som du väntar på tillverkningen av ditt körkort, har du tillåtelse att köra med giltig svensk legitimation. Det tar normalt sett bara ett par dagar innan ditt körkort anländer hos närmaste postombud.